Snidat!

15. dubna 2008 v 18:41 | Terezka |  ZajImAVoSTi Mixik vŠEHO
Snídaně
je nepostradatelná součást dne a vědí to všude na světě. Složení typické snídaně se sice v každé zemi trochu liší, nicméně jedna věc zůstává: snaha užít si snídani jako pohodový start do nového dne a získat z ní potřebnou energii pro naše tělo.

Některé národní snídaně se staly takřka encyklopedickým pojmem. Platí to třeba o anglické snídani, kterou si lze dát i v jiných zemích. Pod pojmem "anglická snídaně" se zpravidla rozumí slanina, smažená vajíčka, fazole, máslo, džem a toast.
V sousedním Německu se za obvyklou snídani považují čerstvě upečené housky "kaiserky" a bílé grilované klobásky, které u nás známe jako bavorské klobásy. V Itálii se snídá, jak jinak, káva. Ať už je to cappuccino nebo espresso, mělo by být servírováno v kavárně a doplněno sladkým koláčkem. Ve Francii se zase snídaně neobejde bez křupavé bagety s máslem a džemem. Oblíbený je také máslový croissant.
V Americe je za správnou snídani považován speciální koláč "donut", opečený toastový chleba s máslem a se skořicí a džus. Pro hladové je obvyklá varianta smažená vajíčka, dokřupava opečená slanina a fazole, to vše hojně zalito javorovým sirupem. K tomu pomerančová šťáva a velký hrnek kafe.

V Kanadě jsou zase populární omelety s javorovým sirupem.
Velmi zdravě snídají Švédové - jejich pokrm obvykle zahrnuje misku plnou müsli, mléko, kefír, tmavé pečivo a hodně zeleniny.

V Holandsku se snídá káva s obrovskou smetanovou čepicí, chleba s máslem posypaný čokoládovou rýží a ovoce namáčené v husté smetaně.

V Norsku je obvyklé snídat sýr s marmeládou a také různé typy kyselých rybiček, které se namáčejí do rozličných omáček.

Zajímavá je snídaně v Číně. Zahrnuje totiž sladké smažené pečivo, slané smažené placky plněné zeleninou a masem nebo plněné taštičky připravované v páře a zelený čaj nebo jen horkou vodu.

V Tibetu se nejčastěji snídá máslový čaj a šišky z másla a pražené mouky zvané campa.
V některých zemích Asie, například v Thajsku, je běžné snídat nudlovou polévku nebo rýži se zeleninou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama